Безплатно връщане в рамките на 100 дни
виж подробностите
Бърза доставка
виж подробностите

Дамски обувки за катерене – какво трябва да знаете за тях?

Вероятно не знаете, а и може би никога не сте се замисляли, но съществува разлика между дамските обувки за катерене и тези за планински преходи. Макар че имат сходно предназначение, а основната им цел е да предпазват ходилото и глезена, а от там – цялото тяло – от травми, простуда и наранявания, технологиите за изработката им са различни. Материалите – също. Към екипировката за катерене има допълнителни изисквания, касаещи положението на торса, триенето на ходилата по неравни повърхности (скали), сцеплението на подметките и др. При планинарството водещи са водонепромукаемостта, терморегулацията, превенцията от стъпване на остри предмети и обекти и др. Критериите, въз основа на които се изработват едни дамските обувки за катерене (и особено при комбиниран терен), са разнообразни. Например те не трябва да се пързалят по лед, на мокри терени трябва да изолират влагата, в кално време – кракът да не потъва и да има добра координация между долните и горните крайници.

Кои са най-добрите обувки, отговарящи на изискванията за катерене?

Конкретно при обувките за катерене за жени е много важно теглото на самата обувка – от нея зависи количеството енергия, която тялото ще вложи да изпълнява другите движения. Колкото по-активна е мускулатурата, толкова по-кратко време тялото ще е в състояние да понесе общото натоварване. Друг съществен фактор е дължината на връзката, а също и обиколката на дамската обувка за катерене около глезена. Необходимо е да сте сигурни, че връзките достатъчно дълги, защото затягането води до слаба циркулация на кръвта, а от там – до по-бърза умора, отпадналост и дори изтръпване. При катерачите, отправили се на по-висока надморска височина от обичайното им местоживеене, аеробните и анаеробните процеси са животоспасяващи и всяко отклонение от нормата е риск за здравето. Не на последно място, имайте предвид, че при женските обувки за катерене общото представяне/ производителност на самия модел е равносилно на по-малък риск от нараняване. Дамите разполагат с по-ограничени ресурси, затова и обувките им трябва да ги подпомагат, а не да им внасят допълнителен дискомфорт.

Дамски обувки за катерене – запознайте се с предложенията на Obuvki.bg

Като един от най-важните търговци на българския пазар, ние от Obuvki.bg сме селектирали професионални и прецизно изработени дамски обувки за скално катерене на премиум брандове от световна величина. Онова, което трябва да Ви ръководи, когато се спирате на един или друг модел, са всички изолационни и превантивни фактори: водоустойчивост, непромокаемост, естествени дишащи материи, дълбоки грайфери, метални ципове и др. Освен това подбирайте модели, които имат стегната задна част (форт), по-свободна предна част и достатъчно дълга връзка, която да не спира нормалния кръвоток. За хора, страдащи от плоскостъпие, е необходима допълнителна стелка или специално разработени модели.

Обувки за катерене за жени – често задавани въпроси

Как се определя размера на женската обувка за катерене?

Винаги избирайте малко по-хлабави и големи обувки от дължината и широчината на ходилото Ви. обикновено от 1/2 до 1 размер по-голям от Вашия е напълно достатъчен. Имайте предвид, че при студено време ще обувате по-дебел чорап, а при по-топло време с по-дългите връзки ще можете да регулирате свободата на движение.

Каква друга екипировка съпровожда обувките за катерене?

Задължителни компоненти от екипировката са ръкавиците, противовятърното и водоустойчиво яке, раница с добра вместимост, термо чорапи и др.