Няма продукти със зададените филтри

Опитайте се да изтриете някои или всички филтри, за да видите повече продукти.

Вибрам – защо си струва да се развива тази технология

Ако искате да осигурите качество, комфорт и сигурност за ходилата си, си заслужава да се спрете на обувки, изработени по технологията вибрам – именно по нея са произвеждани и гуми за автомобили (Pirelli). Както се подразбира, с вибрам назоваваме не само подметките, предназначени за алпинизъм или екстремни спортове, но и технологията, гарантираща перфектните крайни резултати. А какво всъщност предлагат подметките от вибрам? Топлинна регулация на тялото, предпазване на крайниците от измръзване дори при екстремна надморска височина, олекотено стъпване по стръмни склонове и др. Всичко това дължим на едноименната технология. Дебела подметка (между 4 mm и 1 cm), която не задържа бактерии и мръсотия, а кракът стои в удобна и правилна позиция.

Вибрам технологията – прилагана с цел надеждност при дълги планиски преходи

Туризмът дължи много на обувките с вибрам подметки и не спасила немалко животи - и на военни, и на алпинисти. Но тъй като технологията предвижда ергономичност, стелки, които да следват плътно ходилото и да прилепват към него с цел по-висока устойчивост при стъпване, предотвратяване на умората от продължително движение и др., много видове обувки се изработват посредством нея. Голяма част от потребителите, които вече са се запознали с лекотата и удобството, които подметките от вибрам осигуряват, ходят на работа, спортуват и се разхождат с Fivefingers или се доверяват на Merell. Компаниите са разработили и поддържат специфична пазарна ниша, тъй като осигуряването на необходимите материали е висока инвестиция, а крайните продукти са скъпи. Но познавачите са наясно колко печелят, когато предпочетат вибрам подметка.

Подметката от вибрам – колкото по-засилен е контролът, толкова по-голяма е и защитата

Най-важният елемент при изработката на дамски трекинг обувки и на дамски обувки вибрам като цяло е захватът, който те имат. Обувката обхваща здраво ходилото, което не позволява кривене не глезена, изкривяване на походката, потъване, издълбаване, хлътване и т.н. Това се случва често при обувки, чиято подметка е от нискокачествена гума или друг масово разпространен материал. При вибрама обаче подобен компромис е невъзможен. Нещо повече - при FiveFingers например е предвидено, че с обувката ще се стъпва по повърхности с различна грапавина, ще се развиват по-високи скорости, ще се използват 12 и повече часа на ден. Затова и Bikila моделите например са "оборудвани" с анатомични възглавнички, които да поемат напрежението от натоварването, а MOC моделите са изработени от кожа от кенгуру, която не пропуска влага, вятър и др.

Технологията вибрам - често задавани въпроси

Какво е вибрам?

В най-общ смисъл можем да определим вибрам технологията като специфичен процес за производство на гумени подметки и обувки, осигуряващи защита и удобство по неравни терени. Обикновено техните собственици са търсачи на силни усещания и адреналин - планинари, скиори, пътешественици без транспорт и гориво. Затова и подметките, изработени по вибрам технология, издържат на високи температури, а на лед не се хлъзгат.

Къде мога да закупя подобни обувки?

В obuvki.bg ще откриете широка гама от обувки, изработени по вибрам технологията. Брандовете, които ги предлагат, не са много, но за сметка на това можете да разчитате на високо качество. Съветваме ви да се спрете на обувки с подметка от вибрам, с които да тренирате или ходите на работа, особено ако сте подложени на интензивно физическо натоварване.